5 Razloga zbog kojih trebate da uradite zamenu prozora

muskarac-zena-sede-pored-prozora

Kako i kada krenuti u zamenu vaših dotrajalih prozora i koji materijal odabrati, sigurno vam se nameće kao velika odluka.

Sasvim vam je jasno kada krov vašeg doma propušta, treba ga zameniti; kada peć ne greje dobro, treba je zameniti; ali kada stvarno treba zameniti prozore u vašem domu, odluka je koja će vam sigurno biti mnogo teža.

Prvenstveno, cena zamene stolarije uopšte nije mala, iziskuje dolazak majstora, a prvenstveno treba vremena da otkrijete šta u stvari treba da radite.

I naravno kakvu odluku da donesete; za koji materijal da se odlučite, jer prozori su redovno izloženi različitim vremenskim uslovima, pa je veoma važno da li ćete se odlučiti za PVC stolariju, aluminijumsku stolariju, drvenu ili kombinaciju aluminijum-drvo stolariju.

Cena će zasigurno igrati jednu od glavnih stavki, ako ne i glavnu.

PVC prozori

PVC prozori su sigurno jeftinija verzija od drvenih ili aluminijumskih prozora.

Moguće će vam cena biti manja za čak 30%, ukoliko donesete odluku o ugradnji PVC prozora. Osim toga, PVC je izuzetno otporan na sve vremenske uslove, pa je dobro došao u svim regijama.

Što se tiče drvenih prozora, to je prirodni resurs, ekološki održiv, obnovljiv, i može se proizvesti u različitim veličinama i oblicima. Drvo je izuzetno jako i izdržljivo, traje godinama. Može se farbati u svim raspoloživim bojama.

Ali isto tako ima i nedostataka, a to je da je drvo skuplje od drugih materijala. Zahteva redovno održavanje i osetljivo je na trulenje i plesan usled vremenskih uslova, ako se ne održava ispravno.

Zamena PVC prozora brzo prevladava drvo kao standardni materijal zbog visokih performansi i niskih troškova.

PVC je najpristupačniji od svih prozorskih materijala, energetski efikasan – okviri su šuplji ili u nekim slučajevima ispunjeni izolacijskom penom.

Najpoželjnija je odlika da PVC ne zahteva nikakvo održavanje i godinama će i dalje izgledati dobro.

Nepropusan je i otporan na UV zračenje. PVC je takođe zavaren na šavovima kako bi se sprečila infiltracija vazduha i vode, što ih čini vrlo izdržljivima.

Aluminijumski prozori

Okviri za prozore od aluminijuma pružaju jeftinu, manju opciju održavanja sličnu PVC-u. Aluminijum je jednostavan za održavanje; dostupan u anodiziranim ili pečenim završecima, tako da ga ne treba premazati.

Tanki profili i uski okviri omogućuju više staklenih površina i povećanje linija vidljivosti. Okviri za prozore od aluminijuma su lagani i mogu se prilagoditi specifičnim konfiguracijama.

Kod donošenja odluke o zamenskim prozorima, važno je da utvrdite šta je za vas najvažnije.

Da li ste limitirani novcem za zamenu? Da li ste zabrinuti za energetsku efikasnost? Da li vas brine održavanje prozora?

Nakon što odgovorite na ta pitanja, vreme je da se obratite firmi koja se bavi delatnošću, proizvodnji i prodaji stolarije.

Mi smo tu da vam svojim profesionalnim odnosom prema klijentima damo najbolju ponudu.

Nazovite nas još danas da bi uskoro pokrenuli projekat zamene prozora.

Firma PROFIPLAST je usled dugogodišnjeg poslovanja postala jedna od priznatih firmi za proizvodnju i ugradnju fasadne stolarije, predvođene stručnim timom za projektovanje i montažu iste.

1. Servis okvira prozora

Imate li problema sa otvaranjem prozora? Kad su otvoreni, da li morate da koristite štapić ili drugo pomoćno sredstvo da ih zadržite da se ne zatvore?

Kako vaši prozori stare, tako se polako raspadaju, a to se može dogoditi zbog brojnih razloga, kao što su vrsta i veličina prozora, izloženost raznim elementima, kao i zbog načina ugradnje.

Zamagljeni okviri mogu biti posledica naglih promena temperature ili teških vremenskih uslova. Tamniji PVC prozori privlače više toplote od onih svetle boje, tako da mogu imati veće šanse za savijanje.

PVC okviri postaju mekani kada su izloženi suncu i mogu se deformisati kad su zaključani i ohlađeni.

Svako od tih problema ukazuje na potrebu zamene prozora.

2. Propadanje prozora usled kondenzacije

Možda ste primetili da se kondenzacija nakuplja na unutrašnjoj strani vašeg prozora povremeno kad je vlažnost visoka, i to je u redu.

Ako je niska vlažnost vazduha i još uvek vidite da voda prolazi kroz prozor, imate problem. Isto važi i za zamagljenje između prozora.

Ovi uslovi upućuju na to da postoji problem i da prozor ne izoluje kako treba.

Spoljni vazduh nikada ne sme prodreti u unutrašnjost vašeg doma.

Ako je vaš drveni prozor neko vreme imao nakupljanje kondenza, ta se suvišna vlažnost skuplja duž prozorskog okvira i verovatno kaplje niz zid. Sva ova dodatna vode uzrokovaće propadanje vašeg prozora.

Čini se da curenje prozora nije velika briga, pogotovo ako se to dešava samo kad pada kiša ili je hladno. No, osim strukturnih oštećenja prozora, takođe možete biti izloženi riziku za rast plesni.

Čak i ako ne vidite kako plesan raste na zidu, verovatno ćete naći neke unutar zida. To može predstavljati zdravstveni rizik za vas i vašu porodicu, stoga je važno rešiti propuštanje što je pre moguće zamenom prozora.

Možda biste trebali razmotriti zamenu starih, drvenih prozora s PVC prozorima. Oni se dobro održavaju i odlični su za sve vrste vremenskih uslova.

3. Visoki energetski računi – računi za struju

Koliko često ste sedeli pored prozora tokom zimskih meseci i morali da obučete džemper, iako je ostatak prostorije udoban?

Što je s toplim mesecima? Možete li osetiti vlažnost koja ulazi spolja kada stavite ruku blizu okvira prozora? Ako je odgovor “da”, bacate gomilu novca za izgubljenu toplotu i klimu, i definitivno je vreme da zamenite one stare, neefikasne prozore.

Današnja nova tehnologija izrade prozora i vrata štedi prosečno 12% troškova energije za domaćinstvo.

Razmislite o zameni starih, dotrajalih prozora s visokoefikasnim dvostrukim ili trostrukim staklima, jer će vam uštedeti značajan novac na smanjenim računima za struju – štedi i troškove toplote i klimatizacije.

4. Zvučna izolacija

Udobnost vašeg doma danas je veoma važna stavka. Više nije potrebno da se borite sa bukom od saobraćaja, ljudi ili kućnih ljubimaca, kao i drugih zvukova koji prodiru kroz vaše prozore.

Iako se ne može uklonita sva buka, ipak tehnologija smanjenja buke može blokirati od 90 do 95% buke koja prolazi kroz prozore.

To se postiže stvaranjem barijere koja hvata vazduh, ne dopuštajući da prodre unutra. Blokiranje zvučnih talasa obavlja se debljim staklom, povećanim vazdušnim prostorom između prozorskih ploča i upotrebom laminirane – slojevite kombinacije stakla i plastike.

Trošak zamene starih prozora i neće biti tako veliki u poređenju sa tišinom koju ćete imati u vašem domu.

5. Estetika prozora

Dok vozite kroz vaše naselje i gledate u sve lepe domove, ono što ste definitivno primetili su prozori.

Ako su vam prozori slomljeni, ljušte se ili su truli, ostaviće lošu sliku vašeg doma.

Poboljšajte estetsku privlačnost zamenskim prozorima. Bez obzira na vaš proračun, postoje sve vrste stilova, oblika, veličina i boja kako biste poboljšali izgled vašeg doma i uštedeli novac za godine koje dolaze.

Samo vi možete odrediti kada je pravi trenutak za zamenu postojećih prozora, ali ako trenutno imate bilo koji od ovih navedenih problema, sad bi trebali da počnete sa razmatranjem svojih mogućnosti.

Za stručno mišljenje o promeni stolarije, kontaktirajte PROFIPLAST još danas.

Naši stručnjaci pružiće vam najbolje mogućnosti za rešavanje bilo kojeg problema vašeg prozora.

Kontaktirajte nas: 011 271 74 70 ili na office@profiplast.rs.

Posetite naš izložbeni salon Pita Maravića 11a, 11210 Beograd.

Pogledajte još…