Dvostruko zastakljeni prozori i njihova prednost

zastakljena-poslovna-zgrada

Nekada su na kućama preovladavali mali prozori, koji nisu pružali baš upečatljiv pogled, ali danas sve više u svojim domovima volimo da imamo što veću staklenu površinu, sa što sjajnijim pogledom.

Izolovana staklena jedinica (IGU – insulated-glass units) kombinuje više staklenih ploča u jedan prozorski sistem.

Najčešći tip IGU-a je onaj sa dva ili više sloja stakla koji su razdvojeni vazdušnim prostorom i hermetički zatvoreni, pa na taj način formiraju jednu jedinicu za zastakljivanje sa vazdušnim prostorima koji deluju kao izolacioni sloj.

Prednosti dvostrukog stakla

Dvostruko zastakljeni prozori idealni su energetski efikasan izbor dajući pri tome i dodatnu korist, smanjenju buke. Zatvoreni vazdušni prostor između dveju ploča deluje kao dodatni sloj izolacije i čuva prijatnu temperaturu u vašem domu.

U letnjem periodu dvostruko ostakljenje ima suprotni efekat; sprečava neželjenu toplotu da uđe u kuću. Ova dodatna izolacija smanjuje vašu potrebu za sve većom upotrebom klima uređaja leti, odnosno za dodatnim grejanjem prostora zimi, pa na taj način konačno smanjuje troškove energije.

Dvostruko staklo takođe smanjuje kondenzaciju, što je veoma važno, jer kondenzacija može rezultirati nezdravim formiranjem plesni. Smanjenje naročito pogoduje osobama koje već imaju problema sa alergijom, posebno alergijom na plesan.

Zatvoreno dvostruko zastakljenje efikasno smanjuje buku od srednje do visoke frekvencije kao što je ljudski glas.

Razlika u debljini stakla između unutrašnjih i spoljnih okvira još više će poboljšati smanjenje zvuka.

Dvostruko zastakljeni prozori sigurna su opcija u poređenju sa standardnim prozorima sa jednim staklom. Osim toga, dva stakla je mnogo teže polomiti od jednog, a za još veću sigurnost može odrediti ojačano ili laminirano staklo.

Šta su energetski efikasni prozori?

Energetski efikasan prozor je onaj koji pomaže smanjivanju upotrebe veštačkog grejanja i hlađenja u prostoriji. Tehnološki napredak u poslednjih 25 godina omogućio je dizajniranje prozora koji su i do četiri puta bolji od konvencionalnih prozora.

Moguće je koristiti iste jednolike tipove prozora visokih performansi na svim stranama kuće – pod uslovom da su pravilno odabrani. S energetskog gledišta to nije najbolje rešenje, ali pojednostavljuje postupak specifikacije i još uvek rezultira znatnom uštedom energije i poboljšanom udobnošću u poređenju s neefikasnim prozorima s jednostrukim staklom.

Nisko emisiono staklo koristi providni premaz, omogućava prolazak sunčevih zraka i svetlosti, a zadržava toplotu unutar prostorije. Odbija i sprečava ulazak infracrvenih zraka u prostoriju. Ovaj gotovo nevidljivi premaz smanjuje U vrednost stakla koji meri koliko dobro prozor sprečava gubitak ili dobijanje ne solarne toplote.

Idealno energetsko efikasno rešenje je smanjenje svih oblika prenosa toplote. Kada je u kombinaciji s nisko emisionim staklom na barem jednom prozoru i argonom između, dvostruko zastakljenje pruža najbolje toplotne performanse.

Okviri za prozore

Da bi se upotpunio sistem ostakljenja, okvir s niskom U-vrednošću pomaže u smanjenju ukupne U-vrednosti prozora. Okviri koji koriste drvo, PVC ili kompozitni aluminijski / drveni dizajn, nadmašuju standardne aluminijske prozore pružajući napredne toplinske performanse.

Vrući i hladni vazduh može pobeći ili ući u kuću kroz praznine i pukotine oko krila i okvira. Dobar prozorski zaptivač neophodan je za poboljšanje energetski efikasnog rada. Tradicionalno, prozori s kompresijskim zaptivačima, koji su bili prilagođeni prozorima, obično imaju superiorniju efikasnost infiltracije vazduha. Međutim, poboljšan je i nedavni napredak za zaptivače u kliznim prozorima.

Na šta treba da obratite pažnju?

Tipični razmak između stakla kreće se od 6 mm do 20 mm. Preporučuje se minimalni prostor od 12 mm za optimalnu toplinsku efikasnost.

Za bolji energetski efikasan učinak odaberite dvostruko staklo s razmakom od 10 do 20 mm između stakla.

Budući da je prostor između stakala, na dvostrukim staklima, potpuno zapečaćen, deluje kao izolator koji ograničava prenos hladnog vazduha koji dolazi u vaš dom. Termička i zvučna izolacija takođe se može povećati kada plin ispuni ovaj prostor. Najpopularniji plin koji se koristi je argon koji ima nisku sposobnost provodljivosti da poboljšava izolaciju.

Inertni plin s malom vodljivosti umetnut između ploča povećaće performanse.

Veoma često postoji zabluda, ali i strah da će gasovi iscuriti iz međuprostora. Istraživanja su pokazala da dvostruka stakla koja imaju početnu vrednost argona oko 90%, gube ovaj gas 1% na godišnjem nivou.

Vrsta stakala

Širok raspon različitih vrsta stakala, kao što su nisko emisona i laminirana, mogu se koristiti u dvostrukim staklenim jedinicama kako bi se dodatno povećala energetska efikasnost i kontrola buke. Nisko emisiono staklo će dodatno smanjiti količinu izgubljene topline, dok deblji laminirani paneli poremetiti zvučne talase za poboljšanje akustične performanse.

Uobičajeni problemi

Prozori se moraju smatrati celokupnom jedinicom. Materijal okvira koji odaberete za nadopunjavanje stakla može poboljšati njegovu efikasnost ili u nekim slučajevima smanjiti energetska efikasnost. Standardni aluminijumski prozori lako provode toplinu i hladnoću, a ako nisu toplotno pojačani, mogu eliminisati bilo kakvu korist od postavljanja skupih dvostrukih stakala.

Koliko dobro je šupljina zapečaćena, veoma je važno kod dvostrukog zastakljenja. Ako dvostruka glazirana jedinica nije pravilno zatvorena ili ako razmaknica ne sadrži odgovarajuće sredstvo za sušenje, može se smanjiti efikasnost i kondenzacija će se pojaviti na hladnim površinama.

U proseku, prozori čine oko 11% -20% topline koja je izgubljena u kući u hladnim klimatskim uslovima. Nažalost, oni takođe mogu činiti i do 25% -35% topline dobijene u toplije vreme, što ih čini vrlo važnim kada razmišljate o izolaciji i toplinskom omotaču svoje kuće.

Prema važećim propisima o gradnji, kuće moraju biti izgrađene tako da prozorska područja odgovaraju najmanje 10% podne površine – iako postoje određene odredbe za krovne prozore i druga krovna svetla. Svrha ovog pravila je poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru i sprečavanje sindroma “bolesnog zdanja” – kao i osiguranje odgovarajućeg dnevnog svetla.

Iz praktične perspektive to znači da sada, više nego ikad, važno je razmotriti koliko je topline dopušteno da prođe kroz prozore – i kakve opcije izolacije prozora morate kontrolisati.

Postoji nekoliko različitih načina da se smanji količina topline kojoj je dopušteno da izlađe kroz prozore. Dvostruka ili trostruka stakla, posebno s plinom argonom između slojeva umesto vazduha, osiguraće vrlo efikasan termalni otpor, kao i blokiranje velikog broja zvukova. Prostori između ploča deluju kao izolacijski sloj i pružaju prepreku za zvuk i toplinu.

S nisko emisonim staklom, koje je proizvedeno s premazom koje minimizira količinu topline koja prolazi kroz staklo, a još uvek dopušta svetlost, takođe pomaže da značajno smanjite prenos topline. Kombinacija dvostrukog stakla i niskog e stakla osiguraće gotovo jednaku količinu toplinske otpornosti kao i čvrsti zid.

Kada treba zameniti prozore sa dvostrukoim staklom?

Većina nas nasleđuje prozore od prethodnog vlasnika objekta i ako smo srećni, prozori su savršeno u redu. Međutim, ako su prozori stariji od 10 godina, oštećeni, nepravilni ili jednostavno ne izgledaju najbolje, možda je vreme da razmislite o njihovoj zameni.

Osim funkcionalne svrhe da daju dosta svetlosti, prozori bi takođe trebali čuvati vaš dom sigurnim, i  blokirati većinu buke koja dolati od spolja. Dupli glazirani prozori dostupni su u PVC, drvetu, aluminijum ili kompozitni i u rasponu boja, završetaka i konfiguracija.

Prednosti zamene vaših dvostrukih stakala mogu uključivati: povećavanje vrednosti vaše imovine, smanjuje se vaš račun za energiju i vaš dom ima svež novi izgled. Takođe se želi poboljšati sigurnost.

Kako bi vaši prozori za zamenu bili na optimalnom nivou i izgledali dobro koliko god je to moguće, trebali bi ih ugraditi stručni instalateri. U PROFIPLASTU nudimo vam upravo stručnost, kojom se možemo pohvaliti, a koju smo stekli usled dugogodišnjeg poslovanja.  Kao i kod bilo čega, redovne provere i čišćenje osiguraće vam da izvučete najviše iz životnog veka prozora.

Saznajte više o karakteristikama stakala na našem sajtu https://www.profiplast.rs/ostalo/

Da biste zatražili ponudu za zamensko ostakljenje, molimo kontaktirajte nas, a mi ćemo se potruditi da dobijete sve tražete informacije.