Kako rešiti problem sa kondenzacijom? Praktični saveti i izbor stakla za prozore

stari-prozor-kondenzacija

Kondenzacija je postala veći problem poslednjih godina, pa je kontrola kondenzacije sve važnija, naročito u modernim, dobro izolovanim domovima.

Postoje tri glavna uzroka kondenzacije:

  • Previše vlage u vašem domu,
  • Previše ventilacije,
  • Niske temperature.

Iako je malo verovatno da ćete u potpunosti zaustavite kondenzaciju, možete je smanjiti tako što ćete pratiti sledeće savete:

Čuvajte svoju kuću ili stan dobro provetrenim:

  • Dok ste kod kuće otvorite jedan ili dva mala prozora blago 30 minuta dnevno.
  • Izbegavajte da stavljate garderobere na spoljne zidove.

Držite svoj dom dobro zagrejan:

  • Grejanje vaše kuće efikasno pomaže u smanjenju kondenzacije i može uštedeti novac na računima za grejanje. Važno je držati temperature svog doma iznad 18 ° C.
  • Koristite sobne termostate i kontrolu radijatora kako bi održali istu temperaturu u svakom delu vašeg doma.

Smanjite vlagu u svom domu:

  • Obrišite višak kondenzacije sa prozora i površina peškirom svakog jutra.
  • Otvorite prozore na najmanje dvadeset minuta kada kuvate, ili ukoliko ste se kupali ili tuširali, držite vrata zatvorena, kako se vlažnost ne bi širila vašim ostalim prostorijama u stanu.

Kondenzacija može imati veliki uticaj na kvalitet stanovanja, i nije važno da li živite u staroj ili novoj zgradi, odnosno stanu.

Ukoliko se javi kondenzacija i ukoliko se odmah ne pozabavite sa njom, može se razviti veći problem.

Vlaga i plesan mogu oštetiti vaše zidove, kao i nameštaj i postati opasnost za vaše zdravlje, kao i zdravlje vaše porodice.

Šta uzrokuje kondenzaciju?

Kondenzacija se javlja kada se topao vazduh sudara sa hladnim površinama ili kada u vašem domu ima previše vlage, što je posebno uobičajeno zimi.

Topao vazduh može da bude od centralnog grejanja, kao i od svakodnevnih kućnih aktivnosti, kao što su kuvanje, tuširanje, sušenje odeće.

Kondenzacija retko predstavlja problem u letnjem periodu.

Međutim, nema potrebe da brinete ukoliko je problem kondenzacije u vašem domu već uznapredovao.

Krenite sa prvim korakom, a to je da kontrolišete količinu kondenzacije u vašem domu, da očistite kapljice vode sa prozora, ogledala i staklenih delova tuša kad god počnu da se stvaraju.

Kada završite, koristite meki peškir da bi očistili kondenzaciju na zidovima i drugim površinama.

Kada je vaš dom lep i suv, vreme je da počnete da tražite načine da sprečite ponovni kondenzacioni problem.

Možete započeti kupovinom uređaja za isušivanje vazduha kako bi smanjili količinu vlažnosti u vašem domu.

Oni rade tako što uvlače vazduh kroz ventilator i uklanjaju veliku količinu vlage, pomažući da se vaše površine osuše.

Najverovatnije će to biti vaša kuhinja i kupatilo.

Možete i da premestite jedan u svoju spavaću sobu u hladnim noćima, jer se toplota iz vašeg daha može kondenzovati na prozorima i zidovima.

Takođe možete početi da se bavite tim problemom i bez trošenja para.

Prilikom kuvanja pokušajte da otvorite prozor, ili npr. prilikom tuširanja koristite sušilicu.

Kad god koristite kuhinju ili kupatilo, važno je držati vrata zatvorena, držanje vrata zatvorenim je bolje za vaš dom pošto zaustavi vlažan vazduh da ne odlazi u druge prostorije.

Takođe pokušajte izbeći kondenzaciju pre svega što ćete osigurati ravnomerno zagrevanje kuće.

U svakoj sobi treba da imate istu temperaturu, a ukoliko neku od prostorija ne koristite tako često držite vrata od te prostorije zatvorenim.

Pokušajte češće da otvarate prozore kako bi sprečili kondenzaciju.

Najjeftiniji i najzdraviji način sprečavanja kondenzacije je redovno provetravanje prostorija.

Na taj način u prostoriju ulazi svež i hladan vazduh, a vlažan i topao vazduh iz prostorije se isušuje i nakon toga može podneti više vlažnosti.

Redovno provetravanje će sprečiti gomilanje vlage u prostoru i stvaranje kondenzacije na staklima i drugim hladnijim površinama.

Provetravanje treba vršiti nekoliko puta dnevno i to tako što se prozor širom otvori na 4-5 minuta da bi došlo do razmene vazduha.

Kvalitetni prozori za rešenje problema sa kondenzacijom

Jedan od načina kako da poboljšate izolaciju u vašem domu je dvostruku zastakljivanje, pa ukoliko ga nemate, razmislite o tome.

Prozori sa dvostrukim zastakljenjem ostaju mnogo topliji od jednostrukih, i stoga ne uzrokuju kondenzaciju.

Mi u PROFIPLASTU vodimo računa o svakom segmentu.

Termoizolaciona stakla su vema bitna kako u pogledu izgleda prozora, tako i u pogledu izolacionih sposobnosti.

Stakla predstavljaju veći deo prozora, pa je stoga bitno da stakla imaju izvanredne izolacione sposobnosti, koje se ogledaju u pogledu toplotne i zvučne izolacije.

Drugim rečima stakla predstavljaju srce prozora.

Postoje različiti tipovi stakala sa različitim sposobnostima, a mi ćemo vam izdvojiti stakla koja imaju najbolja izolaciona svojstva.

Takođe, postoje različiti paketi koji utiču na sposobnost stakla.

Što se tiče različitosti stakla, postoje stakla koja imaju zvučnu, toplotnu, toplotno-zvučnu izolaciju kao i nešto što je novo na našem tržištu, a to je CLIMAGUARD SOLAR (izolaciju pruža za sva četiri godišnja doba).

Koji prozori su najbolje rešenje za konstantnu buku

Ukoliko je u vašoj neposrednoj blizini konstantna buka, taj problem ćete reštiti tako što ćete koristiti stakla koja pružaju odličnu zvučnu izolaciju, u paketu stakla 6+12+4 mm Flot, kao i troslojno staklo u paketu 4+9+4+9+4mm Flot staklo.

Zvučnu izolaciju dobijamo koristeći dve različite debljine stakla, tako da se zvuci prelamaju i ostaju unutar  tih stakala, a do vas dolazi samo tišina.

Prozori za toplotnu izolaciju

Najbolje rešenje za toplotnu izolaciju i smanjenje troškova grejanja leži u niskoemisionom staklu.

Niskoemisiono staklo punjeno gasom argonom, ima dobre izolacione karakteristike, samim tim njegov koeficijent toplotne izolacije iznosi 1,2 W/m2K.

Njegova tajna leži u tome što je niskoemisiono staklo presvučeno specijalnom legurom aluminijum oksida koja zadržava topotu unutar vašeg stana.

Ako želite rešiti problem buke i problem manjka toplote u vašem domu, to se može rešiti stavljanjem paketa stakla 6+12+4 niskoemisono staklo, kao i u paketu od tri stakla 4+9+4+9+4 niskoemisiono staklo.

Kao što smo već gore naveli različite debljine stakla rešavaju problem zvučne izolacije, a niskoemisiono staklo rešava problem toplotne izolacije, tako da je njihova kombinacija idealna za vas u rešavanju problema buke i manjka toplote.

Prozori sa Climaguard solar staklom!

Jaka zima ili vruće leto: prozori sa višenamenskim ClimaGuard staklom omogućavaju da se dobro osećate u vašem domu i istovremeno znatno štedite energiju bez većeg gubitka prirodne svetlosti.

ClimaGuard staklo je ravno staklo sa transparentnim izuzetno tankim filmom na površini. Zahvaljujući tome, osigurava visoko propuštanje svetlosti, odličnu toplotnu izolaciju gde koeficijent toplote iznosi 1,1 W/m2K, i zaštitu sunčeve energije.

ClimaGuard Solar staklo čija je glavna svrha izuzetna toplotna izolacija u poređenju sa tradicionalnim izolacionim staklom omogućava uštedu polovine troškova grejanja u hladnim danima.

Odgovarajuća toplotna izolacija potrebna je i leti, jer sunčevi zraci koji prolaze kroz staklo mogu znatno povećati temperature u prostoriji.

U vrućim danima površina prozora je izložena sunčevoj energiji sa više od 400 W/m2.

Sa ovim staklom znatno smanjujemo prenos sunčeve toplote, jer propušta samo 42% celokupne sunčeve energije.

U paketu ClimaGuard Solar stakla, postoji mogućnost paketa dvoslojnog stakla, kao i paketa troslojnog stakla.

Profiplast je nizom godina iskustva u proizvodnji i ugradnji PVC stolarije od priznatog nemačkog profila REHAU, kao i aluminijumske stolarije od grčkog profila ALUMIL postao jedna od priznatih firmi za proizvodnju i ugradnju fasadne stolarije.

Posetite naš prodajni salon: Zrenjaninski put 84r , 11210 Beograd  ili nas kontaktirajte na 011 271 74 70.

Za sva pitanja i nedoumice stojimo Vam na raspolaganju.

Pogledajte još…