Prednosti aluminijum – drvo stolarije

spavaca-soba-klizna-vrata

Nekada se stolarija izrađivala samo od drveta, pa su uočeni određeni nedostaci takve stolarije i onda je krenula revolucija.

Sada na tržištu postoji stolarija od raznih materijala. Drvo je i dalje popularno, a tu su i aluminijumska stolarija, pvc plastika, kao i kombinacija ovih materijala.

Trenutno kombinacija stolarije aluminijuma i drveta pruža najbolje performanse.

Drvo i aluminijum se dopunjuju, tako da zajedno čine najbolji spoj.

Drvo je odličan toplotni izolator, ali ima manu jer je osetljivo na klimatke promene. Vlaga i hladno vreme utiču da drvena stolarija sa spoljne strane počinje da puca i propada.

Dobra osobina drveta je što se na njemu ne skuplja kondenz sa unutrašnje strane, pa nemate tu neprijatnost da stalno skupljate vodu ispod prozora i da se zbog toga formira buđ.

Sa druge strane aluminijumska stolarija dobro podnosi spoljne klimatske faktore, vlaga, sunce kiša ili mraz joj ne mogu ništa. Mana alu stolarije je to što je kondenz na vratima i prozorima gotovo redovna pojava.

Da bi se eliminisale mane obe vrste stolarije, napravljen je njhov spoj.

Aluminijum štiti drvo od štetnih spoljnih uticaja, dok je drvo tu da sačuva unutrašnju toplotu prostorije i spreči neprijatne situacije sa kondenzom i vlagom ispod prozora.

Kako se drvo i aluminijum šire i skupljaju na odredjenim temperaturama, izmedju njih se postavlja pvc spojnica kako bi se ublažila zatezanja do kojih može doći izmedju ova dva materijala.

Spoj ova dva materijala rešava problem koji je imala stolarija od aluminijuma sa zvučnom izolacijom. Naime aluminijumska stolarija je loš zvučni izolator za razliku od drvene, tako da drvo popravlja ovu lošu stranu alu stolarije.

Kako aluminijum čuva drvo, te je ono isto kao i prvog dana kada je stolarija postavljena, industrija je proširila broj vrsta drveta koja se koriste za unutrašnji deo prozora. Nekada su to bili hrastovina, beli bor ili čamovina, a danas se koriste i kruška, trešnja, javor…

Spoljašnji deo stolarije od aluminijuma se dobro uklapa u fasadu zgrade, jer je paleta boja neograničena.

Još jedna prednost ove kombinacije je čvrstoća aluminijuma, tako da se mogu praviti prozori velikih dimenzija za razliku od plastičnih materijala, koji se loše ponašaju sa povećanjem dimenzije prozora.

Stolarija u kombinaciji aluminijum – drvo je skuplja na tržištu u odnosu na druge vrste materijala, ali kada se uporede prednosti, razlika u ceni onda nije velika. Ne zaboravite da će od izbora stolarije za Vaš dom zavisiti i količina uštede za grejanje ili hladjenje prostorija za naredni niz godina.

Kao i svih ovih godina, kompanija PROFIPLAST ide u korak s vremenom. Kod nas možete dobiti najbolji kvalitet ove proverene kombinacije za vaše prozore i vrata.

alu-drvo-profil-Aluris

Osnovne karakteristike našeg Aluminijum – Drvo sistema ALURIS

Kontaktirajte nas:  011 271 74 70 ili nas posetite u našem salonu na adresi: Pita Maravića 11a