Subvencionisani krediti za PVC stolariju

dokumenti-hemijska-olovka

Ukoliko živite u tzv. staroj gradnji, a niste ulagali u promenu stolarije, verovatno je došao momenat da to učinite. Sigurno se pitate kako da znate da treba promeniti stolariju i koji su to znakovi koji vas na to upozoravaju.

5 znakova za promenu PVC stolarije

#1 Jedan od znakova je zamagljivanje stakala, a do te pojave može doći ukoliko imate i jednostruka i dvostruka stakla. Do pojave zamagljenja na staklu može doći usled kuvanja, sušenja veša u prostoriji, kao i ukoliko u prostoriji držite veći broj saksija sa cvećem.

2# Ukoliko pak dođe do težeg otvaranja ili zatvaranja prozora i vrata, znači da negde postoji problem. Sama činjenica da vam stolarija ne može pružiti nekadašnju zaštitu, upućuje vas da treba u nekoj bliskoj budućnosti planirati novu.

3# Vlaga na zidu oko prozora još je jedan siguran znak da je stolarija u pitanju i da će vremenom problem biti sve veći. Vlaga na zidu, može postati i zdravstveni problem, budući da loše utiče na zdravlje, te može biti uzrok alergijskih reakcija. Do pojave vlage na zidu može doći i zbog loše izolacije zidova, što uzrokuje značajan pad temperature sa unutrašnje strane.

4# Ako osetite da “piri” i duva na sve strane, ne čekajte zimu. Veći računi za grejanje zimi, kao i hlađenje leti, biće vam više nego dovoljan dokaz da imate problem, stoga će ulaganje u novu stolariju rešiti gorući problem.

5# Stanje postaje alarmantno kada zbog buke koja dolazi spolja, ne možete da spavate, ili dobijate ogromne račune za električnu energiju.

Ukoliko imate stare prozore čija je dotrajalost vidna, potrudite se da ih čim pre zamenite. Iskustvo je pokazalo da se najveći deo energije gubi preko prozora i može da dostigne čak 70%.

Pravilo u Evropskoj uniji kaže da sve članice moraju voditi računa o uštedi energije, drugim rečima svaki objekat mora imati dobru stolariju koja će omogućiti manju potrošnju električne energije, ali i dovesti do manje seče šuma.

Stoga postoje subvencionisani krediti za PVC stolariju tzv. krediti energetske efikasnosti, koji su namenjeni za kupovinu i obnovu stolarije. Štedite ne samo novac i energiju, već dobijate bespovratna sredstva EBRD od 15 do 20% od odobrene vrednosti vaše investicije.

Kreditna linija za zeleno finansiranje, skraćeno GEFF, je program Evropske banke za obnovu i razvoj, EBRD, koji obezbeđuje sredstva za finansiranje energetski efikasnih tehnologija u domaćinstvima – stanovima, porodičnim kućama i stambenim zgradama.

U Srbiji vlada sve veće interesovanje za subvencionisane kredite za PVC stolariju, budući postoji veliki broj starih, dotrajalih prozora, koje mogu zameniti dobijanjem bespovratnih sredstava.

Prednosti GEFF kredita za PVC stolariju

Ulaganja u oblasti zelene ekonomije donose korist ne samo vama, već i ekonomiji i životnoj sredini.

Za domaćinstva to znači uvećanje budžeta domaćinstva usled smanjenja povezanih troškova, komforniji dom, kao i povećanje vrednosti nekretnine.

Ujedno za životnu sredinu, to će značiti očuvanje dragocenih prirodnih resursa, smanjenje zagađenja koje osećamo skoro svakodnevno, naročito u zimskom periodu, i naravno zdravije okruženje.

VODIČ KORAK PO KORAK “KAKO SE PRIJAVITI ZA SUBVENCIONISANE KREDITE ZA PVC STOLARIJU”

  1. korak – Prijava

Pribavite profakturu od svog lokalnog prodavca /distributera za zamenu PVC stolarije/. U profakturi treba da bude navedeno sledeće:

  • svaka konkretna vrsta PVC stolarije koja se finansira i njena cena;
  • troškovi ugradnje PVC stolarije koja će biti postavljena.

Popunite Obrazac za prijavu od vaših izabranih partnerskih finansijskih institucija i podnesite ga zajedno sa gore navedenim dokumentima.

  1. korak – Provera prihvatljivosti i isplata

Partnerska finansijska institucija proceniće da li ste prihvatljivi za finansiranje u okviru GEFF-a, vašu kreditnu sposobnost u skladu s njenim internim standardima i procedurama, i da li je PVC stolarija u Sertifikatu prihvatljivosti navedene u Tehnološkom selektoru. Nakon pozitivne procene, biće vam dodeljena finansijska sredstva za kupovinu PVC stolarije koju ste odabrali.

  1. korak – Ugradnja tehnologije 

Dogovorite ugradnju PVC stolarije. Preuzmite fakturu i dokaz o uplati, kao i sve sertifikate za instalaciju/sertifikaciju o odobrenju za radove (ako je potrebno), tako da ih možete podneti kada zatražite verifikaciju.

  1. korak – Verifikacija i podsticaj

Nakon ugradnje vaše PVC stolarije, ispunite Zahtev za verifikaciju koji možete dobiti od vaših izabranih partnerskih finansijskih institucija i podnesite ga lokalnoj ispostavi zajedno sa prikupljenim dokumentima koji su navedeni u prethodnom koraku. GEFF-ov tim će potvrditi da je ova stolarije instalirana, a takođe možete očekivati ​i potvrdu na licu mesta.

Nakon uspešne verifikacije, partnerska finansijska institucija izvršiće uplatu podsticaja za ulaganje na vaš račun. Vaš projekat bi zatim mogao da postane jedna od GEFF-ovih priča o uspehu.