Troslojna stakla kao racionalna investicija

poslovna-staklena-zgrada

Dva glavna faktora u odluci o izboru stolarije su kvalitet i cena, a kako je ovo dvoje u direktnoj korelaciji opravdano je očekivanje da iz zajedničkog rezultata može da se izračuna i stepen isplativosti. Jednostavnije rečeno, ulaganje u kvalitetnu stolariju je investicija čiji pozitivni efekti, kroz određeni period, bivaju vidljivi u budžetu.

Kao i ramovi, stakla koja čine 80% površine prozora moraju da zadovolje funkcionalne, ekonomske i estetske kriterijume kojima se finalizira odabir stolarije. Kako su jednoslojna stakla gotovo izbačena iz široke upotrebe, odluka se svodi na izbor između dvoslojnih i troslojnih, upoređivanjem njhovih svojstava koja bi adekvatno odgovorila na zahteve za toplotnom i zvučnom izolacijom.

Tri U vrednosti za prozor i U faktor stakla kod troslojnih prozora

Izolacija prozora zavisi od materijala od koga je napravljen ram, veličine i broja komora, broja stakala, što podrazumeva i broj komora među staklima, tipa gasa kojima su komore ispunjene i dodatnih premaza na staklenom površinama.

Radi boljeg sporazumevanja sa potrošačima operiše se sa tri U vrednosti:

  • Uw (window) – ukupna vrednost prozora
  • Ug (glazing) – vrednost stakla
  • Uf (frame) – vrednost ramova

Uw se odnosi na ceo prozor i predstavlja koeficijent prelaska toplote, Ug zavisi od vrste gasa kojima se ispunjava komora između stakala, a Uf označava presek profila. Bitno je istaći i da se kod Ug uzima u obzir ne samo gas, već i broj i razmak stakala obuhvaćenih jednim okvirom. Najčešći gasovi koji se koriste za ispunjavanje komora između staklenih ploča su argon ili kripton.

Posebna vrednost koja se tiče stakla jeste U faktor ili U vrednost koja predstavlja nivo izolacije. U faktorom  se izražava tempo transfera toplote kroz čvrstu strukturu, podeljen sa razlikom temperature na obe strane (unutrašnju i spoljašnju). Formulom se U faktor  izražava kao [W/(m2)(K)].

Osnovno je znati da što su vrednosti ove veličine niže to je bolja izolacija. Primera radi, vrednost U faktora se kreće od 1 kod prozora sa jednoslojnim staklom, preko 0,6 za one sa ojačanim staklom, pa do 0,4  i 0, 25 za dvoslojna, odnosno troslojna stakla. Jednostavno rečeno, osećaj hladnoće tokom zimskih dana pored prozora sa troslojnim staklom je minimalan.

Izbor između dvoslojnog i troslojnog stakla

Prozori sa dvoslojnim staklom dominiraju u građevinarstvu stambenih objekata, ali zbog svojih svojstava troslojni dobijaju na značaju i to najviše zbog bolje zvučne i toplotne izolacije. Niži U faktor, odnosno veći stepen toplotne izolacije učinio ih je nezamenljivim u klimatskim uslovima sa ekstremno niskim, ili ekstremno visokim temeperaturama.

Takođe, zbog bolje zvučne izolacije, postali su nezamenljivi u urbanim sredinama sa visokim stepenom buke, a naročito u poslovnim i industrijskim objektima. Klimatske promene kao i parametri ekonomske efikasnosti kao imperativa novog doba ovom tipu prozora dodeljuju daleko veću važnost i kada je u pitanju stambena izgradnja.

Performanse koje troslojno staklo čine idealnim izborom

Uz Rehau profile, troslojno staklo čini kvalitetan i pouzdan proizvod čije se performase izdvajaju iz sličnih kada je u pitanju strukturna čvrstina i otpornost na vremenske uslove. Dodavanjem metalnog oksida /low-e premaz/ na staklo, troslojni prozori dobijaju jedan više niskoemisioni sloj u odnosu na proizvod sa dve staklene ploče.

Na ovaj način se sprečava prodor sunčevih zraka, a to znači i veću efiksnost po pitanju protoka toplote koji se kreće u procentu od 90% u odnosu na jednoslojno staklo. Ovo smanjuje i količinu svetlosti koja dopire unutar prostorije, pa se dvoslojni prozori smatraju optimalnim izborom u uslovima blage klime, dok se oni sa tri staklene ploče preporučuju za podneblja sa većim brojem sunčanih dana, ili za objekte koji su pozicionirani direktno prema sunčevoj svetlosti.

Neznatno veći procent kondenzacije kod dvoslojnih prozora u odnosu na one sa jednom više staklenom površinom dodaje još jedan plus na stranu njihovih dobrih osobina.

Troslojno staklo – investicija koja se isplati

Kako tri sloja stakla zahtevaju ojačane ramove, i posebne performanse istih da bi se postigla idealna strukturna čvrstina, prostom računicom dolazimo do cene koja je iznad dvoslojnih prozora. Međutim, imajući u vidu sve njihove prednosti, uz garanciju Rehau kvaliteta, ovakav tip prozora je investicija koja se veoma brzo isplati.

Istraživanja koja su rađena radi poboljšanja kvaliteta, a u svrhu poboljšanja ekonomske efikasnosti i očuvanju resursa pozivaju se na eksperiment sa postavljanjem prozora u komore “za ubrzano vreme”. U ovim komorama se iniciraju uslovi kroz koje određeni proizvod treba da prođe u određenom vremenskom roku a rezultati upućuju na parametre za unapređenje kvaliteta, ali su i pokazatelj opravdanosti garancija.

Rehau prozori su, u ovim eksperimentima, u vrlo visokom procentu pokazali izdržljivost na 60 godina trajanja tako da je investicija koja se otplati za dosta manje od deceniju trajanja vrlo racionalan izbor za svaki budžet.